Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Εθελοντικός καθαρισμός ΑΠΘ: Τα σκουπίδια έφυγαν, η βρωμιά έμεινε!


29/11/2012: Η μέρα που όλοι περιμέναμε! Επιτέλους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακτώντας το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του, απαλλάσσεται από τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της απεργίας των εργολαβικών υπαλλήλων. Αρωγοί σ' αυτή την προσπάθεια τα ίδια του τα μέλη, που τόσους μήνες είναι "όμηροι" των "αδιάλλακτων και μαξιμαλιστών" εργαζομένων. Καθηγητές και φοιτητές, λοιπόν, πιάνουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τις σκούπες και τα φαράσια προκειμένου να καθαριστεί το ΑΠΘ! Επί ποδός και οι δημοσιογραφικοί φακοί, καταγράφοντας τις προσπάθειες καθαρισμού και αναμένοντας επικείμενες συγκρούσεις με εργαζομένους και φοιτητές που θα προσπαθούσαν να προπηλακίσουν τους εθελοντές και να τους αφαιρέσουν το δικαίωμά τους στην υγεία!

Αυτά είναι μόνο όσα είπαν στα κανάλια, μόνο όσα οι πρυτανικές αρχές διοχέτευσαν στην κοινή γνώμη, μόνο όσα θέλησαν να μάθουμε και να πιστέψουμε! Τα υπόλοιπα;;...

Εθελοντισμός με το αζημίωτο!
Λίγες μέρες πριν, σε συνομιλίες με εργολαβικούς υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της λήξης της κατάληψης και της ανανέωσης των συμβάσεών τους (ναι, με αυτούς τους ευτελιστικούς όρους που έχουν προταθεί!), ο Αντιπρύτανης διεμήνυσε πως το Πανεπιστήμιο διέθετε το ποσό των 20.000€ προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας βραχύβιος καθαρισμός, έως ότου γίνει νέος διαγωνισμός (πάλι με εργολαβικό καθεστώς) και υπογραφούν οι νέες συμβάσεις για τους καθαριστές. Και ενώ συμφώνησε –με τη συγκεκριμένη μερίδα των εργαζομένων- να αναθέσει τον καθαρισμό αυτόν σε επί μήνες απλήρωτους και πλέον απολυμένους εργολαβικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ, τελικά προσκάλεσε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να καθαρίσουν εθελοντικά και έφερε -παρανόμως- συνεργεία της εργολαβικής εταιρείας ISS, που εργάστηκαν "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ" και με το αζημίωτο!! (Κάτι που ξέχασαν να αναφέρουν τα ΜΜΕ...)
Παράλληλα, το club "18-24", έταζε ταξιδάκια στο Bansko σε όσους δήλωναν συμμετοχή στον καθαρισμό του ΑΠΘ!!
Τόσος εθελοντισμός πια βλάπτει σοβαρά την υγεία! Κάτι είχε πάρει τ' αυτί μας ότι οι λέξεις είχαν αρχίσει να χάνουν το νόημά τους, αλλά νομίζαμε ότι υπήρχαν και κάποια όρια...

Πρυτανεία: περί διχασμένων προσωπικοτήτων ο λόγος;
 Τη μια μέρα ο Αντιπρύτανης υπόσχεται σε εργολαβικούς υπαλλήλους που θέλησαν να του δώσουν μια ευκαιρία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του στηρίζοντας τη λήξη της κατάληψης, ότι θα αναθέσει σ' αυτούς τον προσωρινό καθαρισμό του ΑΠΘ και την επομένη καλεί συνεργείο καθαρισμού και προσκαλεί φοιτητές και καθηγητές να συνδράμουν εθελοντικά. Μήπως τελικά η ενέργεια αυτή είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης που μπορούμε να έχουμε στα λεγόμενα της πρυτανείας και πως θα πραγματοποιηθούν κι οι υπόλοιπες υποσχέσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους;;
 Τη μια ο Πρύτανης απευθύνει δραματική έκκληση και ΠΑΡΑΚΑΛΑ τους εργολαβικούς υπαλλήλους να λήξουν την κατάληψη κι απ' την άλλη τους αποκαλεί αδιάλλακτους και εκβιαστές που κρατούν σε ομηρία το Πανεπιστήμιο. Απ' τη μια ζητά εισαγγελική παρέμβαση κι ανοίγει την πόρτα του Πανεπιστημίου στα ΜΑΤ κι απ' την άλλη ζητά να αφεθούν ελεύθεροι οι 11 συλληφθέντες!
3 πιθανές διαγνώσεις-εξηγήσεις: Κυκλοθυμία, διχασμός προσωπικότητας ή απλά κοροϊδία! Ας διαλέξουν μόνοι τους. Όποιο απ' τα τρία και να ισχύει, πάντως, είναι εξίσου επικίνδυνο και καλούνται οι ειδικοί να τους θέσουν άμεσα υπό θεραπευτική αγωγή!

Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης & Προπαγάνδας:
Από την προηγούμενη μέρα (πριν καλά καλά προλάβει να μας στείλει προσκλητήριο e-mail για την καμπάνια ο Πρύτανης) ήδη κυκλοφορούσε σε πάσης φύσεως ΜΜΕ η είδηση της πολυαναμενόμενης εθελοντικής εκστρατείας καθαρισμού του ΑΠΘ, ενώ γινόταν λόγος για επικείμενους τραμπουκισμούς από μεριάς εργαζομένων και αλληλέγγυων προς αυτούς φοιτητές.
Δυστυχώς, τα αδηφάγα φώτα της δημοσιότητας που έσπευσαν στην περιοχή δεν είχαν την τύχη να εκμαιεύσουν το παραμικρό επιθετικό επεισόδιο, γεγονός που ώθησε τη φαντασία τους να δημιουργήσει μερικά, προκειμένου να μείνουν πιστοί στα δεοντολογικά τους καθήκοντα! Περισσότερες λεπτομέρειες για την απαράδεκτη στάση των ΜΜΕ στο: http://edw-apth.blogspot.gr/2012/12/blog-post_3128.html.

 
   Στις 29 Νοεμβρίου, λοιπόν, όσοι τυχόν καθηγητές και φοιτητές συμμετείχαν πράγματι εθελοντικά στον καθαρισμό χωρίς ενσυνείδητη απεργοσπαστική διάθεση και παρακινούμενοι από την οικολογική τους ευαισθησία, ήταν απ’ τα –λίγα ευτυχώς- «θύματα» που βάλαν πλάτες στο παιχνίδι που στήθηκε σε βάρος των εργαζομένων και σε βάρος τελικά του μέλλοντος του ίδιου του Πανεπιστημίου! Όσο καλές προθέσεις κι αν υπήρχαν από μερίδα των συμμετεχόντων, με την πράξη αυτή η πανεπιστημιακή κοινότητα έπαιξε με το ψωμί των εργολαβικών υπαλλήλων και των οικογενειών τους, με την αξιοπρέπειά τους, με τις θυσίες τους. Μία πράξη που δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο κατέδειξε την αδυναμία του πανεπιστημίου να λειτουργήσει χωρίς την εργασία των 300 και πλέον καθαριστών του. Γιατί, όπως έγινε πια αντιληπτό, δεν μπορούμε να παριστάνουμε σε μόνιμη βάση τους καθαριστές, αλλά ούτε και τους φύλακες, τους τεχνικούς και τις γραμματείες!! Έτσι, ο μόνος τρόπος να γυρίσει το πανεπιστήμιο σε τροχιά ομαλότητας είναι να δώσει επιτέλους η Πολιτεία και η Πρυτανεία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ευθύνη όλοι μας να πιέσουμε!

Την περασμένη Παρασκευή, μαζεύτηκαν τα πολλά πολλά σκουπίδια, αυτά που ενοχλούσαν την αισθητική μας, αυτά που πολυφαίνονταν. Οι τόνοι λάσπης, όμως και η αστείρευτη βρωμιά που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, καλά κρατεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου